Ποιο comfort food, όταν υπάρχει το γιουβέτσι; Το ευωδιαστό και μελωμένο γιουβετσάκι με χοντρό κριθαράκι, με φρέσκια ντομάτα, με μυριστικά του μπαλκονιού και της αυλής, με τα καλοδιαλεγμένα του υλικά και τη συναρπαστική του ετοιμασία -πρώτα κατσαρόλα, μετά φούρνος. Το γιουβέτσι που μόλις έβγαινε από τον φούρνο γέμιζε ευωδιές το σπίτι όσο κόχλαζε ακόμη η σάλτσα και τσιμπολογούσαμε το αρπαγμένο κριθαράκι στα τοιχώματα του αλουμινένιου ταψιού. Γιουβέτσι, το φαγητό της Κυριακής, της γιορτής, των καλεσμένων. Το γιουβέτσι που οικειοποιηθήκαμε την ανατολίτικη καταγωγή του και το κάναμε δικό μας, το κάναμε γιουβετσάκι κι έγινε το οικογενειακό μας φαγητό, απλό μέσα στη νοστιμιά του, σύνθετο μέσα στη σύλληψή του. Με μοσχαράκι το μάθαμε και εκτιμήσαμε τη σπιτική του νοστιμιά αλλά στο σύγχρονο κυριακάτικο τραπέζι μας θα τους κάνουμε την έκπληξη: θα το ετοιμάσουμε με κιμά ή με φρέσκες σκορπίνες ή με αρνάκι και ψητές κόκκινες πιπεριές. Θα τους ξαφνιάσουμε με γιουβέτσι της κατσαρόλας με κοτόπουλο και χούφτες βασιλικό ή γιουβέτσι ψημένο με μελιτζάνες. Μία τεχνική, αμέτρητες ιδέες που εμπνέονται οι σεφ του Γαστρονόμου και ανοίγουν νέους δρόμους για ένα από τα κλασικότερα πιάτα της κουζίνας μας. |
إرسال تعليق